Gå videre til hovedindholdet

En tur i skoven



Vi har beskrevet en pædagogisk aktivitet, hvor målgruppen er skolebørn i alderen 11-13 år.
De tager ud på skovtur med det formål, at observere skovens dyr. Pædagogerne/lærerne har hjemmefra, sammen med børnene set på, hvilke dyr de kan opleve i "deres" skov.
Børnene har på Ipads siddet i grupper og fundet informationer om, hvad de kan finde og opleve, når de kommer i skoven. I de samme grupper skal de arbejde sammen om deres observationer af skovens dyr.
Når de kommer hjem til skolen,  skal de dokumentere det med billeder taget med Ipad'en på turen og lave et oplæg med tekst, som de viser ved hjælp af Power Point for resten af klassen.
Børnene lærer om forskellige dyr i skoven. De får faglig og teknologisk viden. De kan lære at bruge deres viden og information, da de skal lave et oplæg senere og her vil bruge den kunnen/viden de har tilegnet sig ved interaktiv brug af redskaber/deres Ipad. De har brugt teknologien interaktivt. De benytter sig af flere modaliteter fx ,billeder, skrift og evt. lyd.
Børnene lærer at samarbejde i grupper, forhandle og løse konflikter. De bruger teknologien interaktivt til at søge viden sammen. De bruger deres kreativitet  til at skabe både interaktivt og aktivt, når de skal lave deres oplæg og når de formidler deres viden(oplægget) De kommunikerer også både aktivt og interaktivt.
Det skal læres, fordi som en del af de pædagogiske læreplaner er det lov.(Dagtilbudsloven §8 stk.9) Her er Natur og Naturfænomener/Natur og Teknik en del af de fælles mål.
Det læres ved at børnene i fællesskab laver et oplæg, som de sammen fremlægger for resten af klassen. Oplægget laves på baggrund af de observationer børnene har gjort både før turen interaktivt og på turen aktivt , samt de informationer de har fået af pædagogerne.
De skal lære om skovens dyr vha. gruppearbejde og formidling og ved at bruge den formidlede viden og information (inter)aktivt.
Som teknologi bruger børnene Ipad, telefoner evt. kamera(optageteknologi)
Pædagogerne/lærerne udarbejder mål for opgaven og børnene inddrages undervejs.
De igangsætter aktiviteten og fortæller hvad den skal indeholde og hvordan de kan gøre det.
Børnene arbejder i grupper, hvor de planlægger arbejdet og skiftes til at tage billeder.
Sammen udvælger de billederne og laver oplægget i fællesskab.
Aktiviteten resulterer i et oplæg, som skal fremlægges for pædagogerne/lærerne og de andre elever i klassen.
Bagefter evalueres der på aktiviteten, arbejdsprocessen og samarbejdsprocessen.
Pædagogerne/lærerne videndeler med sine kolleger.
Skabe metakognitiv læring ved at reflektere over processen og resultatet, samt brugen af læringsstrategier og vælge dem der giver anledning til videre udvikling og læring.
Reflektere over - hvad gik godt/mindre godt
                         - hvad kan man gøre bedre næste gang
  - Hvad var nemt og hvad var svært?

Kommentarer

  1. Rigtig fin redegørelse af aktiviteten.

    Hvis man skal underbygge jeres aktivitet kunne man med fordel bruge SMTTE-modellen. Det er et planlægningsværktøj, som hjælper en med at planlægge en aktivitet. F.eks. sikrer SMTTE-modellen, at man får opstillet succeskriterier for aktiviteten, så man ved, om man nærmer sig målet.
    Det ville være spændende hvis aktiviteten var udført, så man kunne få nogle resultater med.

    Refleksionsspørgsmål:
    - Hvad kunne man ellers bruge billederne til efterfølgende?
    - Hvordan sikrer man alle børnene er inkluderet i fællesskabet?
    - Hvad er den æstetiske forskel på at tage et billede af dyrene eller tage dyrene med hjem?

    SvarSlet
  2. Hej med jer!

    Rigtig fint indlæg, der giver god mening at udføre i praksis.

    Vi savner lidt en indledning og en afslutning - specielt indledningen, fordi vi ikke ved, hvad der ligger til grund for jeres valg af aktivitet.

    Vi kunne godt bruge lidt mere teori, og måske få en model på, I kan sætte det ind i. Det kunne ligne, I har fået inspiration fra Lotte Nyboes model for læringsdesign, men det er vi lidt usikre på.

    Vores refleksionsspørgsmål er:

    Hvad er der af fordele og ulemper ved at bruge en digital fremlægning?
    Er skoven et must, eller kan opgaven løses i en skole i storbyen?


    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

6 Stykker frugt om dagen og detaljen

Hej bloggen Denne gang vil vi gerne fortælle lidt om didaktik 6 stykker frugt om dagen og detaljen. Didaktik er dybest set, læren om at lære. Det indeholder både tænkning og handling. Hiim og Hippe definerer didaktikken som “praktisk teoretisk planlægning, gennemførelse, vurdering og kritisk analyse af undervisning og læring”, og de lægger vægt på, at undervisning og læring betragtes som en helhed. Didaktik handler om mål og indhold i undervisningen, om de begrundelser der er for valget af lige præcis disse mål og dette indhold, og om hvordan undervisning og læreprocesser skal tilrettelægges, så sandsynligheden for, at undervisnings- og læringsmålene indfries, er så stor som muligt. Didaktik handler derfor også om hvem og hvornår. Planlægning af undervisning og læreprocesser er helt centralt i didaktik (Jensen, 2015, s.19-20) NUZO, Vygotsky Nærmeste udviklingszone-model Kan selv Kan med hjælp (nærmeste udviklingszone) Kan ikke endnu “Kan selv” kan være en tryghedszon...

Børns seksualitet

Børns seksualitet Hej bloggen Vi har arbejdet med børns seksualitet og i den forbindelse vil vi i dette blogindlæg analysere casen forældresamarbejde . I kan finde casen på dette link: http://www.seksualitetibarndommen.dk/index.php/temaer/foraeldresamarbejde Case I børnehaven Sneglen er puderummet et yndet legested for børnene. Her kan de for det meste lege uden voksenopsyn i nogle minutter. En dag, hvor Silje leger med bedstevennerne Emma og Eigil i puderummet, får de gang i en leg, som optager dem meget. De leger sygehus og skiftes til at være læge og patienter. De har alle tre smidt tøjet og er travlt optagede af at undersøge hinandens numser, da Siljes far kommer for at hente hende. Da han kommer ind i puderummet, bliver han noget overrasket over at finde børnene uden tøj på og udbryder spontant: "Hvad er det for noget svineri, kan I så tage tøj på og komme ud fra puderummet!". Herefter går han resolut hen til lederens kontor, hvor han vredt bebrejder he...

Børns afspejling

Hej Bloggen, DR dokumentaren - Mød dit urmenneske - forældre og børn  Vi har haft om udviklingspsykologi, og i den forbindelse synes vi, at det er spændende at se nærmere på den afspejling der finder sted mellem barnet og de nærmeste omsorgspersoner. Som en del af forberedelsen til undervisningen skulle vi se et afsnit af DR dokumentaren - Mød dit urmenneske - forældre og børn . Programmet handler om børn i alderen 0-7 år der laves nogle psykologiske forsøg på. Heri blev børnene aflæst i, hvordan de reagerede i disse forsøg. I afsnittet fremgår det meget tydeligt, at barnet afspejler sig i omsorgspersonen der er med i eksperimentet. Nedenfor vil vi gennemgå et eksempel. Det eksperiment, vi har valgt, er det der bliver kaldt “Still face”. Selve “Still face” eksperimentet blev præsenteret for første gang i 1975 af Edward Tronick. Eksperimentet “Still Face” var banebrydende, og danner grundlag for vores forståelse af menneskers og specielt børns tilknytningsforhold til ...