Gå videre til hovedindholdet

Lidt om omsorgssvigt og kulturprojekt


Hej bloggen.

Vi har lige arbejdet med kulturprojekt. Det var spændende, lærerigt og til tider mentalt drænende. Vi har skulle finde ud af hvordan vi skulle arbejde sammen, for at kunne fungere som gruppe. Vi synes, at det har været godt, til trods for at vi er meget forskellige. Vi har fundet ud af, hvad vi hver især kunne bidrage med. Det skete ikke den første dag, men er kommet hen ad vejen, som projektet skred frem. Vi har også fundet ud af, at det der synes som en god idé, ikke nødvendigvis er det alligevel, når det skal formgives. Men så er det heldigt, at man kan lave det om og ende ud med et resultat, der er bedre end det første.


Vi fandt ret hurtigt ud af, at vi ville have en rød tråd i vores produkter, da vi synes det var et spændende emne. Det gav os hurtigt en mulighed for at fordybe os mere i det end vi ville have gjort uden den røde tråd. Vi valgte at gøre vores projekt lidt enkelt, da vi synes at det fremmer det pæne og æstetiske. Derfor gjorde vi også en hel del ud af, at finde de rigtige remedier til fremvisning af vores produkter. 

Vores røde tråd blev omsorgssvigt, og derfor synes vi det var fedt at have gamle, slidte møbler som en stor del af vores præsentation af vores produkter.

Vi har skrevet lidt om begrebet omsorgssvigt som I kan læse her under.

Omsorgssvigt
Omsorgssvigt kan deles op i fire kategorier:
Børn skal være omgivet af tilgængelige og omsorgsfulde voksne for at kunne udvikle en tryg tilknytning.

Alle børn har brug for omsorg. Det er bl.a. vigtigt at et barn får nok og rigtig mad, tag over hovedet og passende tøj. Derudover har et barn brug for mindst én voksen det kan vide sig sikker på passer på det. Derfor er det vigtigt, at den voksne sætter barnets behov før sine egne behov.(Handlingsvejledning ved omsorgssvigt, s.8, Steffen Christensen mfl)

Med omsorgssvigt forstår vi, at forældre eller de personer, der har omsorgen for bar-net, påfører det fysisk eller psykisk skade eller forsømmer det så alvorligt, at barnets fysiske og/eller psykiske sundhed og udvikling er i fare (Kempe,1979)” (Omsorgssvigt det teoretiske grundlag, s.32, Kari Killén)

Fysiske overgreb
Slag, spark, brænding med cigaretter, forgiftning osv., eller børn uden opsyn der kommer til skade. Denne form for fysisk omsorgssvigt svarer til den klassiske beskrivelse af mishandling. Barnet udsættes for handlinger fra forældrene, som ikke er hændelige uheld, og hvor barnet aktivt påføres skade. 

Vanrøgt
Børn vanrøgtes når de ikke får den pleje de har brug for, fx i form af kost og hygiejne. Det er også vanrøgt hvis børn ikke får opmærksomhed fra forældrene/omsorgspersonerne, f.eks. ved at de ikke involverer sig følelsesmæssigt i deres børn.

Psykisk omsorgssvigt
Det kan handle om børn, der ofte bliver udsat for nedgørelse. Det kan ske både i hjemmet, men også hvor andre kan være tilskuere til det. Altså får barnet ikke mulighed for at opbygge et positivt selvbillede. Det kan også være at barnet bliver nødsaget til at tage ansvaret for sig selv, søskende eller forældre. Et psykisk omsorgssvigt kan også være hvis et barn bliver vidne til et højt og aggressivt konfliktniveau mellem forældre. Det mest ødelæggende for børns selvbillede er, hvis en forælder truer barnet med at forlade det.

Seksuelle overgreb
Når en forælder eller en anden omsorgsperson inddrager barnet i seksuelle handlinger. (Handlingsvejledning ved omsorgssvigt, s.8-9, Steffen Christensen mfl, Karie Killen)

Ofte forsøger børn at skjule, at de har det dårligt, fordi de er loyale overfor deres forældre, og fordi de ofte føler sig medskyldige i det svigt, de udsættes for (Tidlig indsats ved omsorgssvigt, s. 12).
Et omsorgssvigtet barn kan være påvirket af svigtet resten af livet. Det kan påvirke barnets indlæringsevne og følelsesmæssige udvikling. Det kan også påvirke udviklingen af barnets sociale kompetencer og barnets selvværd og selvtillid (Tidlig indsats ved  omsorgssvigt, s. 7).

Mvh gruppe 4b - Carina, Christinna, Anne Mette, Lama og Matilde


(Billederne er fra kulturprojektet. Ingen personer led overlast under processen)





Kommentarer

  1. Jeres blog er letlæselig, og nem at forstå. Den er fint opbygget, og I er kommet godt omkring de faglige begreber.

    I skal huske at læse korrektur inden I lægger blogindlægget op idet det forstyrrer læsningen en hel del.

    Når I skriver at: “Omsorgssvigt kan deles op i fire kategorier” kunne det have været godt hvis I havde listet dem, så vi vidste hvad vi kunne forvente.

    Nogle af kategorierne kunne I godt have uddybet lidt mere, fx seksuelle overgreb. Det ville have givet mere flow.

    I skal huske reference på, hvor I har de forskellige oplysninger fra fx psykiske omsorg, hvor har i det fra?
    Samt hvem siger noget om tryg tilknytning - utryg tilknytning?

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

6 Stykker frugt om dagen og detaljen

Hej bloggen Denne gang vil vi gerne fortælle lidt om didaktik 6 stykker frugt om dagen og detaljen. Didaktik er dybest set, læren om at lære. Det indeholder både tænkning og handling. Hiim og Hippe definerer didaktikken som “praktisk teoretisk planlægning, gennemførelse, vurdering og kritisk analyse af undervisning og læring”, og de lægger vægt på, at undervisning og læring betragtes som en helhed. Didaktik handler om mål og indhold i undervisningen, om de begrundelser der er for valget af lige præcis disse mål og dette indhold, og om hvordan undervisning og læreprocesser skal tilrettelægges, så sandsynligheden for, at undervisnings- og læringsmålene indfries, er så stor som muligt. Didaktik handler derfor også om hvem og hvornår. Planlægning af undervisning og læreprocesser er helt centralt i didaktik (Jensen, 2015, s.19-20) NUZO, Vygotsky Nærmeste udviklingszone-model Kan selv Kan med hjælp (nærmeste udviklingszone) Kan ikke endnu “Kan selv” kan være en tryghedszon...

Børns seksualitet

Børns seksualitet Hej bloggen Vi har arbejdet med børns seksualitet og i den forbindelse vil vi i dette blogindlæg analysere casen forældresamarbejde . I kan finde casen på dette link: http://www.seksualitetibarndommen.dk/index.php/temaer/foraeldresamarbejde Case I børnehaven Sneglen er puderummet et yndet legested for børnene. Her kan de for det meste lege uden voksenopsyn i nogle minutter. En dag, hvor Silje leger med bedstevennerne Emma og Eigil i puderummet, får de gang i en leg, som optager dem meget. De leger sygehus og skiftes til at være læge og patienter. De har alle tre smidt tøjet og er travlt optagede af at undersøge hinandens numser, da Siljes far kommer for at hente hende. Da han kommer ind i puderummet, bliver han noget overrasket over at finde børnene uden tøj på og udbryder spontant: "Hvad er det for noget svineri, kan I så tage tøj på og komme ud fra puderummet!". Herefter går han resolut hen til lederens kontor, hvor han vredt bebrejder he...

Børns afspejling

Hej Bloggen, DR dokumentaren - Mød dit urmenneske - forældre og børn  Vi har haft om udviklingspsykologi, og i den forbindelse synes vi, at det er spændende at se nærmere på den afspejling der finder sted mellem barnet og de nærmeste omsorgspersoner. Som en del af forberedelsen til undervisningen skulle vi se et afsnit af DR dokumentaren - Mød dit urmenneske - forældre og børn . Programmet handler om børn i alderen 0-7 år der laves nogle psykologiske forsøg på. Heri blev børnene aflæst i, hvordan de reagerede i disse forsøg. I afsnittet fremgår det meget tydeligt, at barnet afspejler sig i omsorgspersonen der er med i eksperimentet. Nedenfor vil vi gennemgå et eksempel. Det eksperiment, vi har valgt, er det der bliver kaldt “Still face”. Selve “Still face” eksperimentet blev præsenteret for første gang i 1975 af Edward Tronick. Eksperimentet “Still Face” var banebrydende, og danner grundlag for vores forståelse af menneskers og specielt børns tilknytningsforhold til ...