Gå videre til hovedindholdet

Sprogudvikling og sprogstimulering hos småbørn

Hej Bloggen

Vi har haft om sprogudvikling og sprogstimulering, og i den forbindelse fik vi en opgave som gik ud på at vi skulle vælge en målgruppe på dagtilbudsområdet. Vi skulle finde en video, og ud fra den skulle vi undersøge hvilke sproglige kompetencer børnene forventeligt var ved at udvikle.



I den valgte video ser vi en dagplejer, der holder samling med sine dagplejebørn. Børnene er i alderen 1-1½. Børnene befinder sig i den sekundære intersubjektivitet (8-16 mdr). I denne fase begynder barnet og den voksne at kommunikere om ting i omverdenen. Barnet begynder at pege på ting og den voksne fortæller om den ting barnet peger på. Det er i denne fase at barnet får hæftet sproglige betegnelser på ting i omverdenen, og barnets lytteforståelse og forståelse af omverdenen vokser time for time (Kjertmann s. 61).

Dagplejeren i videoen har stofposer i forskellige farver hvori der ligger forskellige sange og figurer, der passer til sangene. Dagplejeren vælger sangen og børnene får derefter lov til at vælge en figur hver fra posen, som sættes foran dem. De taler om hvilke figurer der er, samt hvilke farver de har. Her er det tydeligt, at børnene er ved at tilegne sig den artikulatoriske kompetence. Det kan man se ved, at de er ved at lære, at udtale ordene i sangene.

Børnene er desuden ved at udvikle den kommunikative kompetence, hvilket ses ved at de kobler ordene til de ting de oplever i omverdenen. Ved at børnene taler om sangene, vil de komme til at bruge de ord, de lærer aktivt, i deres sprog. Her er de ved at tilegne sig den leksikalske kompetence.

Drengen i videoen ser yngre ud end de to piger. Man kan høre på hans udtale af is, at han ikke har færdigudviklet den prosodiske kompetence. Han lægger ikke trykket på i, som de andre børn gør.



Dernæst skulle vi planlægge en sprogstimulerende aktivitet, hvor vi skulle have børnekulturen for øje, og hvor der skulle være fokus på hvilke sproglige kompetencer aktiviteten særligt stimulerer.

Vi tager udgangspunkt i dagplejeren Ulla og hendes 3 dagplejebørn. Dagplejeren valgte at holde samling og synge 3 sange, hvor hvert barn måtte tage en figur op af stofposen. For at få mere fokus på sprogstimulering kunne hun i stedet inkludere børnene i en snak om f.eks. frugt.

Aktiviteten går ud på, at børnene og dagplejeren sidder sammen på gulvet. Foran dagplejeren ligger der en bog, hvor der er billeder af forskellige frugter. Dagplejeren sørger for at have en dialog med alle børnene om frugterne, hvor hun spørger ind til om de kan lide frugten eller ej. Efter lidt snak om frugterne på billederne henter dagplejeren frugtskålen, med frugter som børnene kender. Dette er med til at fastholde interessen hos børnene. Nu er der noget håndgribeligt for børnene, og de får koblet alle sanserne sammen med billederne af frugterne. Børnene får lov til at sidde med frugten, og kan dufte til den, røre ved den og se på den imens de har en samtale med dagplejeren om frugten. Herved kan børnene fortælle om det de oplever med frugten, altså er den blød, hård eller behåret og er den rød eller har den en helt anden farve. Dagplejeren sørger for at stille alle børnene spørgsmål og spørger om de kan finde frugterne i bogen. Hun sørger for at lytte interesseret, og anerkender deres svar. Til sidst får børnene lov til at vælge tre frugter,  der skal synges om (melodi: æblemand).

Ved denne aktivitet er der fokus på at udvikle lytteforståelse ved den prosodiske og fonologiske kompetence. Derudover er der fokus på den artikulatoriske kompetence, hvor de lærer at udtale ordene rigtigt. Endvidere er der fokus på den kommunikative kompetence, hvor de lærer at koble ord på de ting de oplever, sanser og ser. Børnene lærer gennem aktiviteten at bruge ordene aktivt i deres talesprog (leksikalsk kompetence).

De (børnene) kan først lære udtalen af et ord (artikulatorisk kompetence) når de kan lytteskelne ordet fra andre ord (fonologisk kompetence), har forstået dets betydningsindhold (semantisk kompetence) og bruge ordet aktivt i deres talesprog (leksikalsk kompetence) (Kjeld Kjertmann s. 64) .

Til sidst kan nævnes, at det er vigtigt, når man arbejder med sprogstimulering, at man altid giver sig tid til at reagere på verbale henvendelser fra barnet. Det er vigtigt, at man spørger ind til barnet og lytter til hvad det har at sige. Man skal som pædagog sørge for at signalere ro og interesse med stemmen, kropssproget og holde øjenkontakt. Det er vigtigt at man ikke retter barnet, men i stedet hjælper og vejleder det. Derudover skal man respektere og anerkende det enkelte barns personlighed, interesser og læringsveje.

Mvh Carina, Christinna, Anne Mette, Matilde og Lama

Kommentarer

  1. Hej gruppe 4b. Vi synes at det er et rigtigt godt blogindlæg at læse og at i er rigtigt gode til at forklare ting, hvilket giver en rigtig god forståelse. Det er rigtigt dejligt at i sætter teoretikere og sidetal på, så at vi ved hvor at i har jeres information fra. Dog ville en kort forklaring af modellerne være rart for folk der ikke kender til dem. Derudover synes vi at det er skønt at i slutter af med at runde det hele af med en konklusion og følger den røde tråd.
    Hilsen gruppe 4a

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

6 Stykker frugt om dagen og detaljen

Hej bloggen Denne gang vil vi gerne fortælle lidt om didaktik 6 stykker frugt om dagen og detaljen. Didaktik er dybest set, læren om at lære. Det indeholder både tænkning og handling. Hiim og Hippe definerer didaktikken som “praktisk teoretisk planlægning, gennemførelse, vurdering og kritisk analyse af undervisning og læring”, og de lægger vægt på, at undervisning og læring betragtes som en helhed. Didaktik handler om mål og indhold i undervisningen, om de begrundelser der er for valget af lige præcis disse mål og dette indhold, og om hvordan undervisning og læreprocesser skal tilrettelægges, så sandsynligheden for, at undervisnings- og læringsmålene indfries, er så stor som muligt. Didaktik handler derfor også om hvem og hvornår. Planlægning af undervisning og læreprocesser er helt centralt i didaktik (Jensen, 2015, s.19-20) NUZO, Vygotsky Nærmeste udviklingszone-model Kan selv Kan med hjælp (nærmeste udviklingszone) Kan ikke endnu “Kan selv” kan være en tryghedszon...

Børns seksualitet

Børns seksualitet Hej bloggen Vi har arbejdet med børns seksualitet og i den forbindelse vil vi i dette blogindlæg analysere casen forældresamarbejde . I kan finde casen på dette link: http://www.seksualitetibarndommen.dk/index.php/temaer/foraeldresamarbejde Case I børnehaven Sneglen er puderummet et yndet legested for børnene. Her kan de for det meste lege uden voksenopsyn i nogle minutter. En dag, hvor Silje leger med bedstevennerne Emma og Eigil i puderummet, får de gang i en leg, som optager dem meget. De leger sygehus og skiftes til at være læge og patienter. De har alle tre smidt tøjet og er travlt optagede af at undersøge hinandens numser, da Siljes far kommer for at hente hende. Da han kommer ind i puderummet, bliver han noget overrasket over at finde børnene uden tøj på og udbryder spontant: "Hvad er det for noget svineri, kan I så tage tøj på og komme ud fra puderummet!". Herefter går han resolut hen til lederens kontor, hvor han vredt bebrejder he...

Børns afspejling

Hej Bloggen, DR dokumentaren - Mød dit urmenneske - forældre og børn  Vi har haft om udviklingspsykologi, og i den forbindelse synes vi, at det er spændende at se nærmere på den afspejling der finder sted mellem barnet og de nærmeste omsorgspersoner. Som en del af forberedelsen til undervisningen skulle vi se et afsnit af DR dokumentaren - Mød dit urmenneske - forældre og børn . Programmet handler om børn i alderen 0-7 år der laves nogle psykologiske forsøg på. Heri blev børnene aflæst i, hvordan de reagerede i disse forsøg. I afsnittet fremgår det meget tydeligt, at barnet afspejler sig i omsorgspersonen der er med i eksperimentet. Nedenfor vil vi gennemgå et eksempel. Det eksperiment, vi har valgt, er det der bliver kaldt “Still face”. Selve “Still face” eksperimentet blev præsenteret for første gang i 1975 af Edward Tronick. Eksperimentet “Still Face” var banebrydende, og danner grundlag for vores forståelse af menneskers og specielt børns tilknytningsforhold til ...